Wat is premiesplitsing?

Premiesplitsing kun je toepassen als er sprake is van één dekking op twee levens. Met premiesplitsing betaal je de premie voor je medeverzekerde en omgekeerd. Op één polis staat dan dat jouw partner de premie op jouw leven betaalt en andersom. In dit geval stopt de verzekering na het eerste overlijden. Omdat degene die de uitkering krijgt zelf de premie heeft betaald, ziet de belastingdienst die uitkering niet als onderdeel van de erfenis. Jij en je partner betalen op deze manier op papier ieder je eigen deel van de premie. Het is niet belangrijk wie de premie daadwerkelijk heeft betaald. De premie mag wel als één bedrag worden afgeschreven van je bankrekening. 

Wanneer is premiesplitsing nuttig?

Het doel van premiesplitsing is, net als bij kruislings verzekeren, voorkomen dat je nabestaanden erfbelasting moet betalen over de uitkering. Premiesplitsing is nuttig voor:

  • Partners die samenwonen. 
  • Partners met een geregistreerd partnerschap onder voorwaarden.
  • Partners die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd.
Bij overlijden van een partner, betaalt de ander geen erfbelasting over de uitkering. Naast het regelen van kruislings verzekeren of premiesplitsing op de polis, moeten je huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden dit ondersteunen. Je kan hiervoor bij de notaris terecht. 

Getrouwd in gemeenschap van goederen?

Zijn jij en je partner getrouwd in gemeenschap van goederen, dan wordt vaak de premie betaald uit het gezamenlijk vermogen. Het betalen van erfbelasting over de uitkering van de overlijdens­risicoverzekering is dan niet te voorkomen. Gelukkig gelden er bij gehuwden wel vrijstellingen tot bepaalde bedragen, kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Wij geven je algemene informatie. Laat je goed adviseren vanuit jouw persoonlijke situatie. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst. Of vraag meer informatie aan een onafhankelijk financieel adviseur. Vind een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.