• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Hulp bij rouwverwerking

Hoe je de draad van het leven weer oppakt na verlies is voor iedereen anders. Jouw dierbaren kunnen je helpen bij rouwverwerking. In het praatstuk omschrijven we onderwerpen en tips om in gesprek te gaan.

 

Na een ongeluk tóch afscheid kunnen nemen

Francisca’s man, Henri, werkte als zelfstandig elektromonteur en overleed op zijn 43ste na een noodlottig ongeval. De politie vertelde Francisca dat ze geen afscheid zou kunnen nemen van haar man omdat zijn hoofd ernstig beschadigd was. Dankzij onze collega Miranda was Francisca’s man weer herkenbaar en konden zij en haar kinderen toch afscheid nemen.

In deze video vertellen Miranda en Francisca over wat er allemaal kan als iemand een ongeluk heeft gehad. Miranda maakt het haar missie om het onmogelijke, mogelijk te maken. ‘Als iemand de deur uitstapt en niet meer terugkomt, dan zien we vaak ongeloof. Dat is heel onwerkelijk. Daarom zorgen we er altijd voor dat mensen afscheid kunnen nemen, al is het maar voor een stukje.’

Oneindig aandacht

Wanneer wij een uitvaart voor je verzorgen, dan kun je er zeker van zijn dat onze uitvaartverzorger uit jouw eigen plaats of regio komt. Wij hebben namelijk vestigingen in het hele land, dus we zijn altijd in de buurt. Al onze uitvaartspecialisten krijgen bij ons volop de ruimte voor opleidingen, wij investeren in hun vak. Zo kunnen we meer betekenen voor nabestaanden en hebben we alle kennis in huis voor de laatste verzorging, vervoer en de afscheidsceremonie. En bovenal doen we dit werk met ons hart en staan we altijd voor je klaar.

In de dagen rondom een afscheid zijn wij er helemaal voor de nabestaanden. Samen regelen we een afscheid naar wens. Wat gebeurt er die periode allemaal achter de schermen? En hoe zetten we onze kennis en kunde in voor een warm en persoonlijk afscheid? Miranda vertelt over haar vak en hoe ze met oneindig aandacht het verschil maakt voor nabestaanden.

Reconstructie: wat is dat?

Soms is iemand zo beschadigd, bijvoorbeeld door een ongeval, dat het lastig is om afscheid te kunnen nemen. Juist dan is het voor mensen enorm waardevol als het wél kan, al is het maar van alleen een hand.

Reconstructie is een expertisegebied waar maar een paar mensen in Nederland in zijn gespecialiseerd. Als mensen een ongeval hebben gehad dan is er vaak sprake van letsel waardoor het niet prettig is om hen te zien. Afhankelijk van het letsel, passen we verschillende reconstructietechnieken toe. Alle technieken zijn er op gericht om iemand er weer als zichzelf uit te laten zien. Zo maken we de huid mooi met airbrushingtechnieken, zorgen we dat je afscheid kunt nemen van iemands hand door bijvoorbeeld verfijnde hechtingstechnieken, en vullen we een lichaam eventueel op zodat iemand zijn eigen figuur houdt.

Papa is nu bij ons

Francisca en haar kinderen konden Henri uiteindelijk zelfs thuis opbaren. De kinderen groetten hun vader ’s ochtends en ’s avonds. Dat hij thuis was, betekende veel voor het gezin. Haar dochter zei: ‘Papa is nu bij ons.’ Die tijd samen, hielp de familie in het rouwproces. Francisca zegt, ‘Wat mij erg is opgevallen is dat we door DELA zo persoonlijk geholpen zijn. Ze wezen me erop dat we de tijd mochten nemen om te rouwen.’

Download 8 tips voor een warm en persoonlijk afscheid als er geen wensen vastgelegd zijn

Hoe regel je een afscheid als er geen wensen vastgelegd zijn? Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. We geven je graag 8 tips die helpen bij het regelen van een warm en persoonlijk afscheid.