• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Wat komt er allemaal kijken bij een thuisopbaring?

Veel mensen willen dat hun dierbare thuis opgebaard wordt. Je kunt zo in een vertrouwde omgeving afscheid nemen. Maar waar moet je rekening mee houden bij een thuisopbaring? Welke regels gelden er, hoe duur is het en wat als een thuisopbaring niet mogelijk is?

Hoe werkt thuis opbaren?

Bij thuisopbaring blijft je dierbare thuis tot vlak voor de uitvaart. Hij of zij ligt daarbij op het eigen bed, in de gekozen kist of op een speciale opbaarplank. Er wordt een koeling geplaatst, die niet zichtbaar is. Als je kiest voor een lichte balseming is er geen koeling nodig.

Wat gebeurt er allemaal tijdens een thuisopbaring?

Jij bepaalt hoe de thuisopbaring verloopt. Je wordt daarbij ondersteund door onze collega’s van Overbrenging & Verzorging. Helemaal aan het begin van de thuisopbaring vindt de laatste verzorging plaats: je mag hierbij helpen als je dat wilt. Vaak vinden nabestaanden het fijn om de kamer persoonlijk en sfeervol te maken. Zet er bijvoorbeeld persoonlijke foto’s neer of draai de favoriete muziek van je dierbare. Ook mooi: vraag gasten een mooie herinnering aan je dierbare mee te nemen of op te schrijven in een gastenboekje. Als je dierbare op bed is opgebaard, wordt hij of zij pas vlak voor de uitvaart in de kist gelegd. Als je wilt, mag je zelf de deksel sluiten.

Kan thuis opbaren altijd?

Een thuisopbaring kan vaak, maar helaas niet altijd, bijvoorbeeld na ziekte of als er in huis geen geschikte ruimte is voor een bed of baar met koeling. In dat soort gevallen gaan onze collega’s van Overbrenging & Verzorging samen met jullie op zoek naar een andere, geschikte manier. Lukt een thuisopbaring niet, kan een 24- uurs kamer in een uitvaartcentrum bijvoorbeeld een mooi alternatief zijn.

Wat zijn de kosten voor thuis opbaren?

Als er een uitvaartverzekering bij DELA is, dan worden de thuisopbaring en de rit naar de locatie van de uitvaart over het algemeen vergoed.

Hoeveel dagen kan de overledene thuis worden opgebaard?

Volgens de wet moet je dierbare uiterlijk op de zesde werkdag na overlijden begraven of gecremeerd worden. Een thuisopbaring duurt dus maximaal zes werkdagen.

Waar moet je bij een thuisopbaring rekening mee houden?

Veel mensen kiezen voor een thuisopbaring omdat hun dierbare dan zo lang mogelijk thuis kan blijven. Je kunt dan in je eigen omgeving afscheid nemen en laatste herinneringen maken. Toch zijn er een paar dingen waar je wel rekening mee moet houden:

  • Bij een thuisopbaring krijg je (veel) mensen over vloer. In een emotionele tijd kan dit mooi, maar ook overweldigend zijn. Denk na over tijden voor rouwbezoek en wie je wilt uitnodigen. Vraag eventueel aan of buren of vrienden om je te helpen met het verzorgen van het bezoek.
  • Bij een thuisopbaring wordt er een koeling geplaatst. Onze collega’s zorgen ervoor dat alles goed werkt, dus je hoeft je nergens zorgen over te maken. De koeling maakt wel wat geluid en dat kan even wennen zijn. Het kan helpen om een zacht muziekje op te zetten om hier geen last van te hebben.
  • Op warme zomerdagen is het beter om de ramen dicht te houden. Zo blijft de temperatuur binnen zo constant mogelijk.

Stap voor stap

Onze uitvaartverzorgers helpen je stap voor stap om de uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Je staat er niet alleen voor en kunt erop vertrouwen dat wij je zoveel mogelijk (praktische) zorgen uit handen nemen. Samen proberen we het afscheid zo vorm te geven dat er waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden voor later. Met het stappenplan uitvaart regelen weet je wat er op je af komt.