• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Uitvaart vormgeven

In onze inspiratiegids lees je praktische tips en verhalen van mensen die een afscheid helemaal op hun eigen manier vormgegeven hebben.

 

'Mooie inspiratie. Goede uitleg!'

Vier en een halve ster van de 5

Vijf misverstanden over afscheid nemen

Over afscheid nemen bestaan veel misverstanden. Bestaat een uitvaart uit alleen standaardonderdelen bijvoorbeeld? En is een duurzame uitvaart altijd duur? Je hebt misschien ook weleens iemand horen praten over wat er allemaal zou moeten, of wat niet zou mogen. In dit artikel leggen we uit wat niet klopt en wat wel waar is.

Misverstand 1

Een uitvaart moet je samenstellen uit standaardonderdelen

Neem je altijd afscheid in een uitvaartcentrum? Moet er daarna koffie en thee gedronken worden? Nee hoor. Als nabestaanden en overledene het graag zo zien, dan mag het natuurlijk. Maar hebben jullie andere ideeën over locatie, de nazit of het vervoer? Dan is de kans erg groot dat we die kunnen realiseren. Zo kun je zelfs een high-tea houden na afloop, of kiezen voor hapjes en snacks. We organiseerden de uitvaart van Piet zelfs in de grote schuur van zijn dochter, en er kan live-muziek zijn bij de ceremonie. Kortom, bespreek al je wensen met ons, groot of klein. Want we kunnen bijna alles regelen.

Misverstand 2

Een duurzame uitvaart is duur

Veel mensen denken dat een duurzame uitvaart duur is. Natuurlijk zijn er groene opties die meer kosten, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bloemen uit de pluktuin of wandelen in plaats van een rouwauto zijn juist goedkoper. En wist je dat de kist die in ons verzekerd pakket zit, de duurzame Spar Massief is? Bovendien vinden mensen groene alternatieven vaak mooier, omdat het persoonlijker is. Uitvaartverzorger Cindy vertelt hier nog meer over de duurzame uitvaart.

Misverstand 3

Als er wensen vastgelegd zijn, moet ik die uitvoeren

Een ingevulde wensenlijst is een fijn hulpmiddel om een afscheid te regelen. Maar als je vindt dat andere opties toch beter bij jullie passen, dan kun je ook andere keuzes maken. DELA heeft hier geen invloed op. Een wensenlijst is namelijk geen wettelijk document zoals een codicil of testament. In de praktijk volgen nabestaanden vrijwel altijd de vastgelegde wensen, maar als je bijvoorbeeld om praktische redenen liever een andere keuze maakt, dan mag dat.

Misvatting 4

Er is een uitvaartverzekering en nu moet ik het afscheid door dit bedrijf laten regelen

Je bent vrij om de uitvaart te laten regelen door de uitvaartverzorger die jij kiest. Maar voordat je je keuze maakt is het belangrijk om vooraf een aantal zaken na te kijken:

  • Is er geen uitvaartverzekering? Dan kun je zelf een uitvaartverzorger kiezen.
  • Is er wel een uitvaartverzekering? Dan is het belangrijk dat je eerst checkt wat voor soort uitvaartverzekering het is, voordat je een uitvaartverzorger benaderd. Bij een naturaverzekering is het namelijk vaak zo dat de verzekeraar ook de uitvaart verzorgt. Kies je voor een andere uitvaartverzorger? Dan is de vergoeding die je krijgt, lager dan de waarde van het pakket dat je zou krijgen als de verzekeraar de uitvaart zelf verzorgt.

Misvatting 5

Als ik een uitvaart laat regelen door een grote organisatie, is het afscheid onpersoonlijk

Dit is een misvatting die mensen ook soms hebben over DELA. Dat gevoel verandert zodra mensen met ons in contact komen. Wij hebben vestigingen en medewerkers door heel Nederland, je krijgt dus altijd een uitvaartverzorger uit je eigen woonplaats of regio. Onze mensen zijn specialisten die werken vanuit professionaliteit én een warm contact met nabestaanden. Ze hebben oog voor detail en weten wat je doormaakt. In de dagen voor een afscheid en tijdens de ceremonie hebben zij oneindig aandacht voor de overledene, voor jou en voor de andere nabestaanden.

Mogelijkheden uitvaart

Wil je meer lezen over wat er allemaal mogelijk is? In onze inspiratiegids lees je praktische tips en verhalen van mensen die een afscheid helemaal op hun eigen manier vormgegeven hebben.