• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 
 

Stappenplan

Hoe moeilijk het ook is: na het verlies van een dierbare gaat het leven door. Een passend afscheid is een eerste stap binnen het rouwproces. Dit stappenplan voor het regelen van een uitvaart helpt je op weg.

 

Waar moet je allemaal rekening mee houden tijdens de moeilijke dagen voor het afscheid?

Als je dierbare overlijdt, rollen de emoties over elkaar heen. Misschien ben je verdrietig, mis je iemand in stilte of voel je je radeloos. En dan moet je ook nog het afscheid regelen. Je weet wat daar ongeveer bij hoort, maar er zijn ook dingen die je misschien niet verwacht. In dit artikel beschrijven we wat er in de dagen voor het afscheid allemaal op je afkomt. Weten wat er allemaal gaat gebeuren en waar je rekening mee moet houden, geeft rust en houvast. Als alles fijn verloopt, helpt dat bovendien ook bij het rouwen.

De eerste momenten: melden, verzorging en opbaring

Zodra je een overlijden bij ons meldt, staan we voor je klaar. We bespreken tijdens dit telefoongesprek meteen een aantal zaken met je, waar je meteen over moet beslissen. Het eerste wat belangrijk is, is waar je je dierbare wilt opbaren. Dat kan in een uitvaartcentrum, maar vaak kan het ook thuis. Zo is je dierbare nog even heel dichtbij je. Veel van onze uitvaartcentra hebben ook
24-uurskamers waar je dag en nacht naartoe kunt. Als thuis opbaren niet kan, dan is een 24-uurskamer een mooie andere manier om nog zolang mogelijk bij je dierbare te kunnen zijn. Opbaren in een gewone rouwkamer of op een andere locatie, zoals een verzorgingstehuis of hospice, kan ook.

Al snel na je melding komen twee collega’s van Overbrenging & Verzorging thuis langs. Zij verzorgen je dierbare en verzorgen de opbaring thuis. Als je hebt gekozen voor opbaren op een andere locatie, dan brengen onze collega’s je dierbare naar de gewenste plek. Dat is vaak een emotioneel moment. Het overlijden is nog maar net gebeurd en meteen is dit de laatste keer dat je dierbare het huis verlaat. Het is soms maar moeilijk te bevatten hoe snel alles gaat. Daarom nemen onze collega’s alle tijd voor jullie. Ze leggen alles uit wat er gaat gebeuren en geven je tijd om afscheid te nemen. Ook mag je helpen/meekijken bij de laatste verzorging als je dat wilt. Zowel bij thuisopbaring als bij opbaring op een andere locatie. Jij en je naasten verdienen alle aandacht.

Omdat elk leven oneindig aandacht verdient

Bij DELA geloven we dat elk leven oneindig aandacht verdient. In onze nieuwe campagne vertellen onze mensen, echte verhalen over de bijzondere en mooie momenten die zij dagelijks meemaken.

De uitvaartverzorger komt langs

Tijdens het eerste telefoongesprek bespreken we ook wanneer een van onze uitvaartverzorgers bij je langs kan komen om samen met jou het afscheid te regelen. Normaal gesproken komen we op de eerste of de tweede dag nadat je ons hebt gebeld. Dat hangt af van het tijdstip en je eigen voorkeur. De uitvaartverzorger zal je in deze verdrietige tijd zoveel mogelijk ontzorgen en helpt je bij het regelen van een persoonlijke uitvaart, met oog voor detail en voor jullie persoonlijke wensen. Onze uitvaartverzorgers zijn stuk voor stuk vakmensen en ondersteunen je waar ze kunnen, en nemen zoveel mogelijk regelwerk uit handen.

Om het eerste gesprek met de uitvaartverzorger voor te bereiden, kun je het wensenboekje (als dat er is), een adressenlijst voor rouwdrukwerk en het identiteitsbewijs van je dierbare én van de opdrachtgever van de uitvaart alvast klaarleggen. De uitvaartverzorger regelt de zaken met de gemeente voor je, dat hoef je niet zelf te doen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van aangifte van overlijden bij de Burgerlijke Stand. Met het uittreksel dat je krijgt, kun je zelf allerlei zaken regelen bij bijvoorbeeld de bank en verzekeringen.

Draaiboek voor de begrafenis

De uitvaartverzorger maakt samen met jou het draaiboek voor het afscheid. Jullie bespreken samen de wensen van je dierbare en van jou en de andere nabestaanden. Dat hoeft niet allemaal in één keer, je hebt de tijd om na te denken over de invulling van de uitvaart. Jullie hebben (bijna) dagelijks contact met elkaar. Stap voor stap, van dag tot dag, bereiden jullie samen alles voor. Als je dierbare een wensenboekje heeft gemaakt, of misschien zelfs de wensen al met je heeft besproken, dan is dat natuurlijk fijn. Weet je geen wensen van je dierbare? Dat geeft niet, de uitvaartverzorger neemt alle tijd om met je te praten en alles te horen over je dierbare. Zo kunnen jullie samen, met of zonder wensenboekje, het draaiboek voor de afscheidsceremonie maken. En zo een afscheid samenstellen dat helemaal bij je dierbare past.

Inspiratiegids uitvaart

In onze gratis inspiratiegids staan meer dan 100 praktische voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is bij een uitvaart. Inspiratieonderwerpen: mooie woorden, rouwkaart en advertentie, bloemen, muziek, locaties, kist of wade, eten en drinken, rituelen, foto en video, en asbestemming.

Wie helpt bij het aankleden en de laatste verzorging?

We noemden het al even: als je wilt, dan mag je meekijken of meehelpen met de verzorging. De laatste verzorging is een liefdevol moment waarin je nog even met je dierbare kunt zijn. Je mag zelf aangeven wat je wel en niet wil doen. Alles mag en alles is goed. We leggen alles uit en nemen uitgebreid de tijd voor jou en de verzorging van je dierbare.

Het is handig als je alvast persoonlijke spullen klaarlegt voor de verzorging en opbaring van je dierbare. Denk aan kleding, bril, kunstgebit en sieraden. Leg ook een foto klaar. Als je liever niet wil meehelpen met de verzorging, of als je er wel bij bent maar je bedenkt je, dan kunnen onze collega’s de foto als voorbeeld gebruiken. Het gaat erom dat je dierbare er na de verzorging weer uitziet zoals hij of zij was.

Dit is ook het moment om na te denken of je graag een vingerafdruk van je dierbare zou willen hebben, om later een herinneringssieraad mee te laten maken. Dat moet tijdens de verzorging gedaan worden. In de dagen erna worden de vingerafdrukken namelijk langzaam minder duidelijk.

Een persoonlijk afscheid, ook als je niet verzekerd bent

Ook zonder verzekering helpen onze mensen je bij het regelen van een persoonlijk afscheid.

De dag van de uitvaart

En dan is het zover: de dag van het afscheid. Op deze dag komt alles samen: alle praktische dingen die je de afgelopen dagen hebt geregeld, en vaak ook alle emoties. Het kan een overweldigende dag zijn, ook hier kan de uitvaartverzorger je steunen. Je hoeft je op deze dag nergens zorgen om te maken. De uitvaartverzorger houdt het draaiboek bij en zorgt ervoor dat de gasten op tijd binnenkomen, dat de juiste foto’s, filmpjes en muziek worden gebruikt en dat alles op rolletjes loopt. Ook kan de uitvaartverzorger je tekst uitspreken als je dat op het laatste moment toch te lastig vindt.

Bij een begrafenis ga je na de afscheidsceremonie met de gasten of met een kleiner gezelschap naar de begraafplaats voor het allerlaatste afscheid. Maar wist je dat je na een crematie ook mee mag om je dierbare naar de ovenruimte te begeleiden? Daar kunnen jullie met een paar mensen voor de allerlaatste keer afscheid nemen. De uitvaartverzorger of een van onze crematoriummedewerkers staan je natuurlijk bij op dat bijzondere moment.

Bijna al onze locaties hebben een eigen brasserie. Daar kun je na afloop met de andere gasten nog wat eten en drinken, of bijvoorbeeld het glas heffen op je dierbare. De uitvaartverzorger is daar niet altijd bij, maar komt natuurlijk wel na afloop nog afscheid van je nemen.

Na de uitvaart

Ook na de uitvaart staan we voor je klaar. Vaak vinden nabestaanden dit een hele moeilijke tijd. Het verdriet is nog zo vers, en dan moeten er nog allemaal dingen geregeld worden. Bijvoorbeeld het opzeggen van rekeningen en verzekeringen. Omdat wij weten hoe moeilijk deze periode is, bieden wij gratis nabestaandenzorg als de uitvaart via ons is geregeld. Onze consulenten bieden je praktische en financiële hulp en emotionele ondersteuning. Kortom, je staat er als nabestaande niet alleen voor, ook niet na de ceremonie.

Stap voor stap een uitvaart regelen

Onze uitvaartverzorgers helpen je stap voor stap om de uitvaart persoonlijk en bijzonder te maken. Je staat er niet alleen voor en kunt erop vertrouwen dat wij je zoveel mogelijk (praktische) zorgen uit handen nemen. Samen proberen we het afscheid zo vorm te geven dat er waardevolle herinneringen gemaakt kunnen worden voor later. Met het stappenplan uitvaart regelen weet je wat er op je af komt.