• Overlijden melden - 088 335 35 35 (24 uur per dag) 

Ik wil scheiden, wat moet ik doen?

Door een scheiding komt je leven op zijn kop te staan. Het kan een pijnlijke periode zijn waarin je een hoop moet regelen. Maar waarmee begin je? Om dat te bepalen, is het in ieder geval belangrijk dat je weet hoe een scheiding precies in zijn werk gaat.

Chat met onze medewerkers

Wat moet je doen als je wilt scheiden?

Als je wilt scheiden, is het verstandig om allereerst uit te zoeken welke afspraken jullie hebben vastgelegd. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan moet je je hieraan houden. Probeer daarna samen afspraken te maken. De meeste mensen lukt het om in goed overleg uit elkaar te gaan. Vaak blijkt ook dat afspraken die onderling zijn gemaakt, het beste worden nagekomen.

Bij het maken van afspraken moet je belangrijke zaken bespreken als de zorg voor de kinderen, de alimentatie, de woning, het pensioen, de verdeling van jullie spullen en eventuele schulden. Leg deze afspraken vervolgens vast in een echtscheidingsplan. Dit plan kunnen jullie later indienen bij de rechter.

Voor welke vorm van scheiden kies ik?

Scheiden kan op drie verschillende manieren: via een echtscheiding, een scheiding van tafel en bed of een ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed.

  • Bij een echtscheiding wordt het huwelijk beëindigd. Alle juridische banden zijn verbroken. Dat betekent dat de rechten en plichten van het huwelijk niet meer voor jullie gelden. Zo ben je bijvoorbeeld geen erfgenaam meer van je (ex-)partner.
  • Bij een scheiding van tafel en bed blijf je getrouwd, je woont alleen niet meer samen. De rechten en plichten van het huwelijk gelden dus nog wel voor jullie. Je kunt hier bijvoorbeeld voor kiezen als je van je geloof niet mag scheiden of om financiële redenen. Jullie blijven namelijk fiscaal partners. Let er wel op dat deze keuze voor een deel dezelfde gevolgen als een echtscheiding heeft. Zo moet de alimentatie wel geregeld worden en komt er einde aan de gemeenschap van goederen.
  • Bij een scheiding van tafel en bed kun je later alsnog je huwelijk laten ontbinden. Is je partner het hier niet mee eens? Dan moet je minstens drie jaar gescheiden zijn van tafel en bed voordat je een aanvraag tot ontbinding kan indienen.

Hoe regel je een scheiding?

Bij een scheiding heb je altijd een advocaat nodig. Wanneer jullie het eens zijn over de scheiding en de dingen die geregeld moeten worden, kun je één advocaat in de arm nemen. Zijn jij en partner het ergens over oneens, dan kun je een mediator inschakelen. Deze bemiddelaar helpt jullie tot een oplossing te komen over bijvoorbeeld de kinderen of financiën. Komen jullie er nog steeds niet uit? Dan moeten jullie allebei een eigen advocaat inschakelen. Zij onderhandelen dan verder met elkaar.

Wanneer jij en je partner het eens zijn geworden over alles, dient de advocaat een verzoek om echtscheiding in bij de rechtbank. Wilt je partner niet scheiden of weigert hij of zij afspraken te maken? Dan komt er een eenzijdig verzoekschrift. Dat betekent dat jij op eigen initiatief de scheiding aanvraagt.

De scheiding is pas definitief wanneer deze bij de burgerlijke stand is doorgegeven. Dit doet de advocaat voor jullie. Vaak gebeurt dit na drie maanden. Dan is namelijk de termijn verstreken waarin je nog bezwaar kunt maken tegen de uitspraak van de rechter.

Tijdelijke maatregelen

Scheiden kost veel tijd. Het duurt al snel drie maanden voordat de rechter een beslissing heeft genomen. Sommige dingen kunnen echter niet zo lang wachten, bijvoorbeeld hoe de zorg voor de kinderen wordt verdeeld of wie er in jullie huis blijft wonen. Hiervoor kun je voorlopige voorzieningen aanvragen. Dit zijn tijdelijke maatregelen die geldig blijven voor de duur van de scheidingsprocedure. De rechter neemt dan alvast beslissingen over onderwerpen waarover jullie het oneens zijn.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over scheiden? Of wil je afspraken laten vastleggen? Als lid van DELA kun je contact opnemen met onze VoorelkaarDesk. We beantwoorden graag al je vragen en onze notarissen kunnen je veel werk uit handen nemen.

  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
  • 040 219 91 00 Bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.